Srpen

13Srp2024

Ve dnech 20. 6. 2024 až 22. 6. 2024 se v Ostravě konal již 18. ročník mezinárodního turnaje pro postižené stolní tenisty Czech Para Open 2024 – memoriál Jiřího Daňka. Jedná se o nejstarší turnaj tohoto druhu na světě a zároveň největší turnaj pro postižené stolní tenisty v ČR, který je podporován Národní sportovní agenturou, Moravskoslezským krajem i statutárním městem Ostrava jako významná mezinárodní sportovní akce.

Naši žáci se již čtvrtým rokem zúčastnili tohoto turnaje, na kterém po celou dobu jeho konání plnili funkci podavačů míčků pro sportovce na vozíčku. Jednalo se celkem o 60 žáků 6. až 9. tříd.  Stali se tak významnou součástí organizačního týmu, který měl celkem 400 členů, neboť bez podavačů míčků si totiž není vůbec možné realizaci takového turnaje představit. Svůj podíl na něm měli i pedagogové školy, kteří byli na turnaji společně s žáky, stejně tak jako já. Někteří žáci byli na turnaji již poněkolikáté, jiní jeho atmosféru zažívali poprvé. To, že se naši žáci svého úkolu zhostili velmi dobře jsem měla možnost zažít jak na samotném turnaji, ale potvrdil mi to i děkovný dopis (náhled zde: Poděkování ZŠ Vratimov), který škola obdržela od organizátorů turnaje.  

Žákům aktivní účast při hře na mezinárodním turnaji přinesla nezapomenutelný zážitek v podobě osobního setkání se zahraničními sportovci, s paralympioniky i medailisty. Turnaje se zúčastnilo celkem 205 sportovců ze 35 zemí a to nejen z České republiky, Slovenska, Polska nebo Německa, tedy ze zemí nám blízkých a známých. Žáci na turnaji měli také možnost poznat sportovce z Itálie, Ukrajiny, Srbska, Brazílie, Francie, Španělska, Finska nebo Japonska. Účast na turnaji rovněž přinesla žákům také nový pohled na vztah handicapovaného a zdravého člověka, o kterém se učí v hodinách rodinné výchovy pouze v teoretické rovině. A nyní měli možnost poznat v realitě svět lidí s handicapem a na vlastní kůži poznat a uvědomit si, jaké štěstí vlastně mají. Štěstí v podobě svého zdraví a možnosti žít „bez omezení“. A v neposlední řadě se mohli přesvědčit o tom, že opravdu záleží jen a jen na nás, jak se ve svém životě vyrovnáváme se závažnými problémy, a že i s handicapem lze žít aktivně a naplno.

Mgr. Martina Pelikánová, ředitelka školy

11Srp2024

Červen je pro školáky čas výletů, exkurzí, uzavírání známek a očekávání prázdninových dní. Pro žáky 9. tříd je to také doba loučení se svou základní školou, kam chodili 9 let. Naši deváťáci se loučili hned třikrát.

V pondělí 10. června se zúčastnili rozloučení s představiteli města na Městském úřadě ve Vratimově. Slavnostní projev přednesl pan místostarosta David Böhm a popřát jim vše nejlepší do dalšího života přišel i pan starosta Martin Čech. Pak se žáci zapsali do kroniky města, obdrželi pamětní listy a dárkové vydání knihy Malý princ. Výjimečnost této akce podtrhla i skutečnost, že slavnostní vyřazení našich žáků bylo první akcí, která proběhla v nově zrekonstruované obřadní síni vratimovského městského úřadu.

Poslední společnou školní akcí našich 9. tříd byl vysněný výlet do Prahy. Probíhal ve dnech 17. – 19. června 2024, žáci si ho moc přáli a pro většinu zúčastněných byl opravdu krásným zážitkem. V těchto třech dnech žáci navštívili Pražský hrad, Muzeum Karlova mostu s vyhlídkovou plavbou, Národní divadlo, Muzeum fantastických iluzí, Petřín, Národní památník hrdinů heydrichiády při chrámu svatého Cyrila a Metoděje, jeli metrem a naposledy si změřili své síly se svými spolužáky v bowlingu.

Žáci 9. A a 9. B se naposledy sešli ve svých třídách v pátek 28. června 2024, aby si převzali svá závěrečná vysvědčení. Prošli celou školou, rozloučili se s vedením školy i se svými učitelkami a učiteli, kteří je povinnou školní docházkou provázeli. Pro vzpomínku na tento den se s nimi vyfotografovali a předali jim malé pozornosti.

Všem našim letošním deváťákům držíme palce do dalších let studia. Přejeme jim hodně zdraví, štěstí a úspěchů v jejich osobním i pracovním životě. Těšíme se na setkání s nimi a na jejich vyprávění o tom, jak se jim daří.

FOTOGALERIE

                                                           pedagogický sbor

11Srp2024

FOTOGALERIE

Čtení je jednou z hlavních dovedností, které by žák základní školy měl v průběhu své školní docházky zvládnout. V posledních letech je však pro učitele stále obtížnější žáky ke čtení motivovat, protože dávají před četbou přednost nejrůznějším mediálním technologiím. Naši pedagogičtí pracovníci svůj boj o čtenáře stále ještě nevzdali, a proto ve spolupráci s knihovnicemi Městské knihovny ve Vratimově již tradičně na konci školního roku pořádají celoškolní přehlídku scénického čtení.

A jak to všechno probíhalo? Čtěte dále kliknutím na tlačítko Read More

[…]