SCÉNICKÉ ČTENÍ ŽÁKY STÁLE BAVÍ

FOTOGALERIE

Čtení je jednou z hlavních dovedností, které by žák základní školy měl v průběhu své školní docházky zvládnout. V posledních letech je však pro učitele stále obtížnější žáky ke čtení motivovat, protože dávají před četbou přednost nejrůznějším mediálním technologiím. Naši pedagogičtí pracovníci svůj boj o čtenáře stále ještě nevzdali, a proto ve spolupráci s knihovnicemi Městské knihovny ve Vratimově již tradičně na konci školního roku pořádají celoškolní přehlídku scénického čtení.

A jak to všechno probíhalo? Čtěte dále kliknutím na tlačítko Read More

Nejmladší čtenáři z prvních tříd si pod vedením paní učitelky Sadílkové připravili text s atraktivním názvem Narozeninový den. Nejlépe četli Samuel Čuda a Eliška Tomášková. Své vystoupení zakončili milou improvizací, ve které měli každý vymyslet své originální přání spolužákovi. Když paní učitelka Riedlová nastupovala se svými druháky ke čtení, přinesli si s sebou i své čtecí vaky, na které se rozesadili do kruhu. Jejich předvedení pohádkového příběhu O koťátku, které zapomnělo mňoukat bylo odbornou porotou, kterou pro tento den vytvořily knihovnice Městské knihovny ve Vratimově, vyhodnoceno jako nejlepší kolektivní čtení celého dopoledne. Žáci 3. A nám pod vedením paní učitelky Mellové připomněli příběh nenasytného Otesánka v podání Tomáše Lukeštíka. Jeho nešťastné rodiče roztomile ztvárnili Nelly Mladenov a Michael Burdík. Paní učitelka Kratochvílová využila toho, že má třídu 3. B a stylově předvedla příběh Macha a Šebestové o tom, jak získali utržené sluchátko. V hlavních rolích zazářili Marek Farník, Natálie Večeřová a jako roztomilá paní učitelka Marie Zajacová. 4. třída pod vedením paní učitelky Bernatíkové nám předvedla svoji představu o příchodu Slovanů na naše území pod vedením praotce Čecha. V hlavních rolích se představili Jirka Vaněk, Beáta Balčíková a Veronika Žoldáková. Blok vystoupení žáků 1. stupně uzavírala exkurze dětí z 5. třídy do Pekelné školy Vojtěcha Steklače. Mezi pekelníky svým čtením vynikali Eva Pěknicová a Tomáš Sysala.

Vystoupení žáků 2. stupně začalo pohádkově. Paní učitelka Glumbíková nacvičila s 6. A pohádku O Smolíčkovi s jelenem Ondrou Kalasem, jenž rozesmál všechny přítomné, s 6. B O Koblížkovi, kterého vesele se zpěvem i s tanečními kreacemi ztvárnil Jaromír Adámek, a se 7. třídou O Otesánkovi, kterého přesvědčivě četl Dominik Kokeš. Zato osmáci předvedli pořádná dramata. 8. A vyprávěla příběh Boženy Němcové Divá Bára. V titulní roli to moc slušelo Tereze Hlavičkové. Dalšími výraznými čtenáři byli Přemysl Macko a Daniel Makovička. 8. B nás zavedla do středověkého Skotska na dvůr hraběte Macbetha a vyprávěla o jeho touze po moci doslova přes mrtvoly. Svými skvělými výkony překvapili Honza Šťastný a Daniel Kuboš. V posledních vystoupeních se nás deváťáci snažili přesvědčit o tom, že s úsměvem jde všechno líp. Nejprve 9. A předvedla pohádku Až opadá listí z dubu pana Jana Wericha, který v ní svým laskavým humorem řeší téma alkoholismu. Celé dopoledne uzavřela třída 9. B ukázkou typického českého humoru v podobě Švejka v podání Pepy Hrnčíře a paní Müllerové, kterou rázně předvedla Adéla Kučerová. Vystoupení 8. a 9. tříd žáci připravili pod vedením paní učitelky Kožušníkové.

Na celoškolní přehlídce scénického čtení se podílely všechny třídy naší školy. Většina žáků četla, někteří vyráběli kulisy nebo se stali součástí komparsu. Všichni zúčastnění se do čtení pustili s nadšením, snažili se podat co nejlepší výkon a byli šťastní, když je ostatní po jejich vystoupení odměnili potleskem. Můžeme jen konstatovat, že alespoň v tento den děti čtení opravdu bavilo, a doufat, že se to projeví i v jejich dalším zájmu o čtení.

učitelé českého jazyka a literatury

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *